SPA i Stockholm

Shiatsu Massage

Shiatsumassage kallas även ibland för Japansk massage vilket visar vilket land som massageformen kommer från. Ordet kommer från det japanska ordet för fingertryck vilket också är en av de saker som karaktäriserar massageformen. Massören använder bara fingertopparna, sina handflator samt sina tummar för att behandla patienten. Därmed är det just olika slags tryck som ligger till grund för massagen. Detta kan ställas mot klassisk massage som innehåller en hel del knådande. Musklerna behandlas genom tryck men även genom att stretchas och genom att man trycker på dem med en viss gungning.

 
En annan sak som skiljer mot klassisk massage är att massören ser till människan helhet gällande välmående. Istället för att enbart fokusera på den del av kroppen där smärtan sitter så blir alltid patienten tillfrågad gällande hur man mår fysiskt, psykiskt och känslomässigt. Detta ligger sedan till grund för hur energitillståndet är i kroppen för tillfället.

Energi

Just energitillståndet (energiflöde betecknas som Ki) är något viktigt i filosofin bakom massageformen. Man anser att alla symtom som visar sig i fysisk, psykisk eller hälsosamma förändringar har en orsak i detta flöde. Därmed styr måendet vilka flöden som massören främst ska fokusera på. Detta då för att främja energiflödet så att balansen av energin i kroppen ska återställas.

Shiatsu massage är än så länge klassad i Sverige som ”alternativmedicin”. Det betyder att det inte finns vetenskapliga studier som kan påvisa att massageformen har någon positiv effekt. Men som med all massage handlar det främst om vad den som får massagen upplever. Det är en massageform som finns överallt i Sverige och skulle den inte alls vara populära hade massageformen för länge sedan försvunnit från marknaden. Det är alltså inte vetenskapligt bevisat att massagen ger effekt – men det är tydligt bevisat att formen är populär.